Boekbindwerkplaats Het Boekenschuurtje

Hoe het begon, nou de aanleiding was een poppenhuis. Met hierin miniaturen op het formaat 1:12. Nu wilden ik dus boekjes hebben met tekst en plaatjes en geen houten blokje met een omslag erop geplakt. Alleen de grote vraag hoe zit zo'n boekje werkelijk in elkaar. 

Het werd dus googelen op de term boekje maken. Zo kwam ik bij diverse aanbieders van boekbindcurssen.

 

Het werd de volksuniversiteit van Amsterdam met een cursus voor beginners gegeven door Willem Koeberg, ook de vervolgcursus heb ik bij Willem gedaan. Tevens heeft hij mij de Duitse binding geleerd.  Die nog niet geheel voltooid is, het boekblok is genaaid, gelijmd en rondgeslagen en wacht nu op de afwerking

 

Als vervolg een workshop in het Klooster Ter Apel. Hier werden boekjes gemaakt met een perkamenten omslag en bindingen, deze werd gegeven door broeder Edgard Cleas (master bookbinder). Was zeer leerzaam en ontzettend leuk om te doen.


De volgende stap was een cursus bij Ed Elzenga, hier kreeg ik onderricht in het maken van de Franse en Engelse band. Ik heb hier heel veel geleerd, de verzorging qua cursus was zeer goed, hierbij was een uitgebreidde  lunch inbegrepen.


Inmiddels ben ik natuurlijk zelf aan het experimenteren met oude en middeleeuwse bindingen. Het is net een virus je wordt er mee besmet en raakt er niet meer vanaf. Uiteraard in het goede bedoeld.


Dieneke

 

 

 

 

Het Boekenschuurtje  |  hetboekenschuurtje@gmail.com